JUST NU: ”Sånt är livet”-sångerskan Anita Lindblom död

Artisten Anita Lindblom är död.
”Sånt är livet”-artisten blev 82 år gammal.

Sonen bekräftar dödsfallet.

Anita Lindblom somnade in 6 september och blev 82 år gammal. Artisten, som var bosatt i Frankrike sedan 1969, somnade in efter en kort tids sjukdom.

Hennes son, Jörgen Lindblom Andersén, bekräftar dödsfallet för TT.

Det var 1961 som Anita sjöng Stikkan Anderssons svenska text till Sånt är livet, vilket egentligen var en cover på You can have her som den amerikanske sångaren Roy Hamilton fick en hit med samma år.

Men den folkkära artistens genombrott kom några år tidigare då hon först skivdebuterade med Ljuva ungkarstid 1956 och ett år senare slog igenom på Scalarevyn.

I början av 1970-talet återvände Anita från Frankrike till Sverige. Då medverkade hon i filmer som En kärlekshistoria och Rännstensungar samt ett antal framgångsrika krogshower innan hon drog sig tillbaka från rampljuset några år senare och har därefter hållit en mer anonym framtoning.

Stormigt förhållande

Hennes privatliv uppmärksammades när hon var gift med den skandalomsusade boxaren Bosse Högberg. Giftermålet som ägde rum i Köpenhamn 1966 blev en stormig och omskriven romans som slutade i skilsmässa 1970.

Proffsboxaren stod i början av deras förhållande inför rätta misstänkt för försök till försäkringsbedrägeri. 1968 dömdes han till åtta månaders fängelse.

Anita stod vid sin makes sida och gav honom stöd. Men uppmärksamheten kring Bosse och paret började ta ut sin rätt. Pressen och alla skriverier ökade på Anita och hon erkände att nerverna sviktade emellanåt vilket gjorde att hennes karriär påverkades. Detta ledde till att artisten i april 1969 begärdes i personlig konkurs.

Lämnar en son efter sig

Som 17-åring blev Anita mamma till sonen Jörgen. Pappa till sonen är Sven Lykke som hon även var gift med. Anita hann med mycket under sin karriär, bland annat uppträdde hon på de klassiska Stockholmsscenerna som Södran, Folkan och China.

– Warner Music har köpt upp alla mina gamla inspelningar. Inte inspelningarna av Universal Music men de andra. Jag har hört att bara 30 procent av all musik lever kvar, men nu finns jag i arkiven för framtida generationer. Jag vill inte vara skrytsam. Man ska vara tacksam och glad över att de anser att mina gamla inspelningar har så högt värde. Jag finns kvar och kommer finnas kvar i all evighet, berättar Anita med en imponerande självsäkerhet. Men där finns även spår av ödmjukhet och eftertanke, sa Anita till Expressen för två år sedan.

FOTO: TT

LÄS OCKSÅ: Tv-hallåorna vi minns – så lever de idag

LÄS OCKSÅ: Per Ragnar i stor intervju: Kärleken, karriären och framtiden