Sofia Henriksson om tallriksmissen i Decenniets mästerkock

Hon är den senaste vinnaren av mästerkockarna och hann knappt ladda om innan det var dags för inspelningarna av Decenniets mästerkock. Trots det är Sofia Henriksson taggad.
För Hänt berättar hon nu om känslorna inför att ställa sig i mästerkocksköket igen – och om missen i premiären.

Fick kritik för valet!

Videon kunde inte hittas

I tio säsonger har Sveriges mästerkock gått på TV4. Det firas med en specialsäsong där åtta av vinnarna från de tidigare åren gör upp bakom sina matstationer. En av de som är med är förra säsongens segrare Sofia Henriksson.

– Det kändes svinläskigt att vara i samma kök som de andra skitduktiga kockarna. De är ju framgångsrika och jobbar på bra restauranger, det har inte jag hunnit med. Men det kändes också jätteroligt, säger hon.

Anledningen till att hon inte hunnit med det är bland annat att tiden mellan inspelningarna av säsongerna var knapp. Så medan de andra haft år på sig att få erfarenhet från restaurangbranschen hann Sofia Henriksson knappt ladda om inför Decenniets mästerkock.

– Det var märkligt. Det är mindre tid än vad man kan tro, för det var verkligen precis efter min säsong. Men det är fördel för mig för jag var inne i tävlandet och den pressen. Man är ju inte jättevan att känna press på det viset annars, säger hon.

Läs också: Det hände sen med vinnarna av Sveriges mästerkock

”Jag triggas också av det”

Trots det verkar det inte som att Sofia Henriksson tycker att det upplägget är orättvist.

– Nej, det går inte att göra så mycket åt. Jag triggas av det också, jag är ju en tävlingsmänniska. Sen hade det var roligt att få jobba lite mer mellan, säger hon.

En annan sak som ställde till det för Sofia Henriksson är de restriktioner som kommit till följd av covid-19-pandemins utbrott. Det har gjort att hon inte kunnat delta i evenemang och sådant som andra mästerkockar kunnat ägna sig åt efter programmen.

– Det har varit speciellt med corona. Jag tror att det varit annorlunda jämfört med tidigare år. Det var inga event eller mässor för mig. Däremot har det blivit mer online, jag tror aldrig att så många har varit så intresserade av att laga mat hemma någon gång som nu.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Sofia Henriksson berättar också att vänskapen med de gamla deltagarna i Sveriges mästerkock är fortsatt stark, och att de ofta umgås med varandra. Så är det också med deltagarna i Decenniets mästerkock.

– Absolut! Nästan ännu mer skulle jag säga, för där jobbar vi alla med i princip samma grej. Nu jobbar jag med mat på heltid och har lite samma jobb som de tidigare vinnarna, så vi har ganska mycket kontakt. Jag träffade dem i helgen senast, säger Sofia Henriksson och fortsätter:

– Vi hörs varje vecka i alla fall. Det känns väldigt kul att få vara med i den klicken, jag har följt dem tidigare. Så det känns coolt och väldigt konstigt att jag får vara en del av dem, säger hon med ett skratt.

”Det var så dumt”

I premiäravsnittet lagar Sofia Henriksson en rätt med torskrygg, något som hon själv är nöjd med. Men när hon presentera den för domarna får hon kritik för sitt val av tallrik. Leif Mannerström tycker bland annat att den gör att rätten ser för ihoptryckt ut.

Det här är något som hon själv håller med om och ångrar i efterhand.

– Det var så dumt. Det är ingen som åker i första avsnittet, men där och då kändes det som att det var min chans att få visa mig. Jag tänkte att det inte kan vara en så dum sak som att min tallrik är fel och att allt ser ut som gegga när de andra levererar konstverk, säger hon och tillägger.

– Men jag känner ändå att jag är trygg i smakerna var bra.

Hur det går för Sofia Henriksson framöver i tävlingen får vi vänta med att se, men tack vare att ingen åkte ut under det första avsnittet så får vi se henne minst en vecka till.

Läs också: Relationen mellan Sofia och Victor i Sveriges mästerkock

Läs också: Sofia om bråket med Sandra i Sveriges mästerkock: ”Arg”

Bild: Tv4, Karin Törnblom/TT