Gyllene tider-Micke Syd om relationen till Per Gessle idag

Är framtiden för Gyllene tider huggen i sten? Möt trummisen Micke Syd i en rak och ärlig intervju.
✔︎ Den sanna relationen till Per Gessle – efter alla bråk.
✔︎ Skandalfesten med svenske artisten urartade – flicka till sjukhus blödande.
✔︎ Oron för sjuke sonen: ”Hoppas att min njure passar”.

Skandalfesten urartade – flicka till sjukhus blödande.

Micke Syd, 59, berättar för Hänt även om oväntade karriärbytet, imponerande viktresan och galna frieriet till Helena som fick folk att gå bananas.

Micke Syd Andersson 1981 och hur han ser ut i dag.
Micke Syd Andersson 1981 och hur han ser ut i dag.

Läget, Micke?

– Bara bra!

Förmodligen minns du inte detta, men jag har flera gånger varit på samma fest som du, på Vadstena Klosterhotell. En gång gick det vilt till.

– Ja, jäklar. Det slutade med att Sven-Erik Magnusson slängde ut gitarren i publiken och den landade i huvudet på en flicka. Hon jackade huvudet på gitarren och fick sy flera stygn. Det var rock’n’roll. Men jag kan säga att det var tur för henne att det var en ackgitarr och inte en elgitarr. Nu fick hon en stor ursäkt från Sven-Erik och en bra story för resten av sitt liv.

Jag antar att du aldrig har kastat ut trumsetet i publiken.

– Nej, men trumstockar har träffat folk i huvudet. Det är extremt viktigt hur man kastar.

Mickes nya jobb – lastbilschaufför

Ok, hur?

– Underhandskast. Då blir det ingen spin på trumstockarna och så kan man sikta bättre. Jag har lärt mig den hårda vägen från när jag var ung och oförsiktig.

Hur mycket trummor har du spelat under coronakrisen? Jag läste att du jobbar som lastbilschaffis.

– Jag var lastbilschaffis innan Gyllene tider, när jag var 18 år. Det är faktiskt det enda ”riktiga” jobb jag haft. När jag flyttade till söder om Stockholm för 13 år sedan fick jag en granne som var vd för ett lastbilsföretag och han tyckte att jag ”Skulle ha ett jobb som en riktig karl och inte stå och fjanta mig på en scen”. Jag har alltid kört turnébussen och nu kör jag lastbil i stället. Precis som för alla andra i musikbranschen försvann alla jobb under coronan och jag mådde inte bra av att bara gå omkring.

Gyllene tider 1981 och 2019.
Gyllene tider 1981 och 2019.

Du fick en livskris när GT splittrades när du var 25 år. Nu är du 59 och GT har splittrats igen… Hur mår du?

– Haha, GT splittras – Micke Syd börjar köra lastbil. Det hände faktiskt precis samma sak då som nu. Men skillnaden nu är att hela musikbranschen har fått yrkesförbud. Och jag kan bestämma helt själv när jag vill jobba. Som svar på din fråga: Jag mår bra.

Lever musiken för dig fortfarande?

– Ja, jag hade varit ute och spelat nu om inte coronan inträffat. GT har bara varit en glädjerik passus var nionde år, däremellan har jag gjort en massa andra musikjobb och haft mellan 50 och 100 jobb om året.

Micke Syd om relationen till Per Gessle

Hur många gånger har GT slutat egentligen?

– Folk hör inte vad vi säger alltid. Vi slutade 1985 för att basisten Anders inte ville mer. Av olika anledningar sålde vi en samlingsplatta 1995 och gjorde en turné 1996. Men det var ju liksom inte att vi slutade efter det för vi hade aldrig börjat igen på riktigt. Och så har det varit fram till förra året då vi firade 40-årsjubileum. Då ville vi göra en avskedsturné en gång för alla.

Men nu är det hugget i sten, det blir inget mer med Gyllene tider?

– Det blir inget mer! Det är över nu…

Micke Syd och frun Helena på bröllopet 2005 och 2019.
Micke Syd och frun Helena på bröllopet 2005 och 2019.

Så vi får fortsätta lyssna på era gamla hits?

– Men det gör du ju i alla fall. Ingen vill höra det nya.

Det har tidigare skrivits om din frostiga relation med Per Gessle. Hur är den i dag?

– Den är precis lika bra som den alltid har varit. Precis lika bra som med de andra i bandet. Jag och Per har olika åsikter ibland om saker och ting, precis som du har med dina polare. Sen har det skrivits en massa, men… det är vatten under bron.

Men det var ju ett jäkla liv när Gessle inte bjöds på ditt bröllop. Du bekräftade då för Expressen att det fanns en schism. Har ni rett ut det och pratat om det?

– Ja… Det var då och nu är nu.

Det är inget du vill prata om?

– Nej, men… Man tycker olika ibland, men man tycker om varandra ändå. Oavsett vad som hänt har vi gjort något helt fantastiskt tillsammans och delar så mycket drivkraft. Sen kanske vi inte tycker lika, men det behöver ju inte bara var jag i bandet som tycker så. Men det var bara jag som lät mest ifrån.

Micke Syd om frieriet till frun Helena

Expressen skrev 2005 att sprickan berodde på att Gessle tog större delen av intäkterna, 41 miljoner, från den gigantiska turnésuccén året före. Resterande i bandet fick nöja sig med två miljoner var.

– Precis som jag sa hade vi olika åsikter, men jag har inte diskuterat det efteråt och tänker inte göra det nu heller.

Men har du och Gessle fortfarande kontakt?

– Ja. Vi var ju på turné förra sommaren och jag hade sms-kontakt med honom senast i förrgår. Han är en extremt viktig person i mot liv. Men det som folk inte förstår är att vi inte träffas så ofta. Det kan ta flera år mellan att vi ses. Men oavsett om vi är oense om saker så har vi något fint tillsammans. Jag tycker om Per – men behöver inte tycka som honom. Rolling Stones har säkert bråkat mer på en vecka än vad vi har gjort på 40 år.

Hur kändes det att avsluta alltihop i Halmstad?

– Det kändes bra att sluta cirkeln.

Robert Wåtz, Adam Alsing och Micke Syd Andersson ledde Röd avgång 1997.
Robert Wåtz, Adam Alsing och Micke Syd Andersson ledde Röd avgång 1997.

Du friade till din fru Helena på en GT-spelning 2004. Berätta!

– Ja, det var på sista giget. Hon sitter bredvid mig nu så det verkar ha funkat. Vi hade varit gifta båda två innan och hade ett bet, att jag skulle fria på scenen. Då sa hon ”Det vågar du aldrig göra”. På sista giget sa jag till publiken att jag har kallat henne för min fru, men det är ju inte sant så nu ska jag ställa allt till rätta. Hon hade ingen aning när hon plötsligt puttades ut på scenen. Det var fantastiskt och folk gick fullständigt bananas!

Vad är det bästa med Helena?

– Vänskapen. Hon är min bästa vän. Vi har varit tillsammans i 20 år och jag blir glad varje morgon när jag ser henne.

Micke Syd om oron för sonen Dennis

Varför kallas du för ”Syd” förresten?

– Det finns en gitarrist som heter Mikael Andersson och vi blev alltid förväxlade. När vi åkte på första rocktågsturnén var det svårt att hålla i sär oss. Då blev det faktiskt så att våra frisörer döpte oss till Syd och Nord, eftersom jag var från Halmstad och han från Halmstad. Nu är det vedertaget tack vare att Adam Alsing presenterade mig som Micke Syd i sina program. Nu heter jag Jan Michael Syd Andersson i folkbokföringen.

Hur reagerade du på Adam Alsings död?

– Det var chockerande. Jag satt med som hustrummis i Adams talkshow i fem år. Jag och Robban Wåtz var sedan lagledare för varsitt lag i det sinnessjuka programmet Röd avgång, som leddes av Adam. På senare år träffades vi ibland. En otroligt fin människa, genomsnäll, och det är tragiskt att han gick bort på tok för tidigt.

Micke Syd och sonen Dennis.
Micke Syd och sonen Dennis.

För några år sedan berättade du och din son Dennis för Hänt om när Dennis njure slutade fungera. Hur mår han i dag?

– Det funkar så bra det kan funka under rådande omständigheter. Han är ju i riskgruppen för Covid-19 så han har i stort sett varit inlåst sedan i mars. Han jobbar som fotograf och filmare och då krävs det ju att man kan träffa folk. Det är tufft för honom, men skulle det bli aktuellt med nån mer transplantation så hoppas jag att min njure passar. Men senast jag pratade med honom i går så mådde han bra.

Hur är det med din egen fysiska form? För två år sedan gick du ner 17 kilo.

– Helt okej. Jag körde ju 16 weeks of hell, men har gått upp en del efter det. Men jag behövde en piska. Och det var grymt kul att bli fit som medelålders. Jag är i bra form fortfarande, men ska gå en dust med mig själv igen snart.

Vad ligger matchvikten på?

– All time high var runt 94 kilo. Som lägst var jag nere på 77. Nu ligger jag på 82. Det funkar.

◼️ ◼️ ◼️

Vem är Micke Syd Andersson?

Ålder: 59.
Familj: Frun Helena, 47, barnen Dennis, 31, Emil, 30, Louise, 27, och Eddie, 27.
Bor: Enskede, söder om Stockholm.
Gillar: Medkänsla.
Ogillar: Girighet.

Foto: TT