Kungens vändning – prinsessan Sofia får nya uppdrag

Kungen och prinsessan

När Carl XVI Gustaf bestämde att vissa personer inom kungahuset inte längre skulle få officiella uppdrag tänkte många att prinsessan Sofia skulle fasas ut. Nu verkar det som att hon är tillbaka i hetluften igen.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofias kärlekssaga
Slå på ljud

Förra året kom det överraskande beskedet att kung Carl XVI Gustaf gjort om kungahuset. Borta var ställningarna som kungligheter för prinsessan Madeleines och herr Chris O’Neills barn  Leonore, Nicolas och Adrienne. Samma sak gällde för prins Carl Philips och prinsessan Sofias söner Alexander och Gabriel.

Kungens petning

Det innebär i praktiken att de inte längre kommer ta del av apanaget, och att de inte kommer behöva utföra officiella uppdrag från kungen.

”Barnen kommer härigenom mer att betraktas som privatpersoner. De kommer inte att ha de begränsningar vad avser att ta anställning eller bedriva näring som normalt är förknippat med Kungliga personer som företräder Sverige”, står det i kommunikén.

Det här skulle ju kunna betraktas som en petning och det hade väl inte varit helt orimligt att som förälder bli irriterad på förändringen. Men så reagerade inte prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Istället såg de detta som en möjlighet till ett helt nytt liv.

– De kan plugga. Vi kan flytta utomlands om vi vill, precis som Madeleine och Chris har gjort med sina barn. De kan gå skolgången där utan närmare tankar på det, har Sofia tidigare sagt i en intervju med Jesper Börjesson i TV4.

Nu satte coronapandemin käppar i hjulet för just de planerna och prinsparet har istället rest runt i Sverige i sommar.

När beskedet om förändringen inom kungahuset kom trodde många att även Sofias roll skulle påverkas, att hon skulle få färre uppdrag från kungen. Och så såg det ut att vara under våren och sommaren. Hon fokuserade mycket av sin tid i början av pandemin på att jobba inom vården, som resurs på privatsjukhuset Sophiahemmet. Hon har också lagt tid på sin sin stiftelse Projekt Playground, men de tunga kungliga uppdragen har varit mer sällsynta. Fram till nu!

Sofias nya uppdrag

Kungen har bjudit in prinsessan Sofia att sitta bredvid honom och drottning Silvia under ett digitalt möte med kungaparets stiftelse Global child forum. Det är något som hon gjort tidigare, och på mötet kommer också andra toppnamn inom styrelsen och dess partners vara med – så det är inte vilket möte som helst.

I september har ett till hedersfullt uppdrag. Då kommer hon nämligen att överlägga med Svenska hjältar-juryn.

Som att det inte vore nog så kommunicerade kungahuset nyligen att alla län i Sverige kommer få kungligt besök antingen nu i höst eller till våren. Resorna kommer att delas upp mellan kungaparet, kronprinsessparet – och prinsparet. Så även där är Sofia med, alltså.

Läs också: Renée Nyberg kritiseras efter orden till prinsessan Sofia

Bild: Jonas Ekströmer, Mikael Fritzon/TT

 

FRÅN FÖRSTASIDAN